|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Μαστιχάκια Σύρου

mastixakia 0edited

Ένα γλυκό κέρασμα που έχω δοκιμάσει μόνο στη Σύρο. Το ζαχαροπλαστείο Αθυμαρίτης φτιάχνει τα καλύτερα. Τη συνταγή τη σκάρωσα μόνη μου έτσι όπως φαντάζομαι πως τη φτιάχνουν με βάση τη γεύση τους. Δεν είναι η αυθεντική αλλά έχω πέσει πολύ κοντά. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πολύ νόστιμα, να ξέρετε.

Υλικά για 24-28 κομμάτια

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 100γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 100γρ. αραβοσιτέλαιο

Για τη γέμιση:

  • 2-3 κομματάκια μαστίχα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα
  • 2 κουτ. σούπας ανθόνερο
  • Λίγο σιμιγδάλι

Για το ζαχάρωμα:

  • λίγο ανθόνερο
  • Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση 

  1. Ετοιμάζετε τη γέμιση: Βάζετε για λίγο τη μαστίχα στην κατάψυξη και ύστερα τη χτυπάτε στο multi με 2 κουταλιές από τη ζάχαρη να γίνει σκόνη.
  2. Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη με μίξερ χειρός να αφρατέψουν καλά. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε τα αμύγδαλα, την κοπανισμένη μαστίχα και το ανθόνερο. Ανακατεύετε καλά και αν η γέμιση είναι αραιή προσθέτετε λίγο σιμιγδάλι να γίνει πιο συμπαγής. Την αφήνετε στο ψυγείο να σφίξει.
  3. Βάζετε και λιώνετε σε μπρικάκι πάνω σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με το σπορέλαιο. Τοποθετείτε στον πάγκο τα φύλλα της κρούστας κατά μήκος και με ένα μαχαίρι τραβάτε μια κάθετη τομή στο κέντρο και τη χωρίζετε σε δύο λωρίδες.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Παίρνετε μία μία τις λωρίδες των φύλλων και τις αλείφετε με το μείγμα του βουτύρου. Ύστερα τοποθετείτε από μια κουταλιά γέμιση στο κάτω μέρος και ξεκινάτε να τις τυλίγετε ρολό. Μετά τις δυο πρώτες βόλτες γυρίζετε τα πλαϊνά του φύλλου πάνω από τη γέμιση ώστε να την κλείσετε καλά μέσα τους και συνεχίζετε να τυλίγετε τη λωρίδα σε ρολό.
  5. Αραδιάζετε τα ρολάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αφού τα αλείψετε ξανά με όσο βούτυρο έχει περισσέψει, αν έχει περισσέψει, τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα.
  6. Αφού κρυώσουν τα ρολάκια, βάζετε λίγο ανθόνερο σε βαποριζατέρ και τα ψεκάζετε ελαφρά. Ύστερα τα ζαχαρώνετε και από τις δύο πλευρές με ζάχαρη άχνη την οποία ρίχνετε από σουρωτήρι για να πέφτει αφράτη. Για καλύτερο αποτέλεσμα επαναλαμβάνετε τη διαδικασία.

 

 

σχολιάστε