|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Μαρμελάδα Σύκο Με Κόκκινο Κρασί

marmelada syko edited

Η τοπ μαρμελάδα του καλοκαιριού. Μου αρέσει να της προσθέτω κόκκινο γλυκό ή ξηρό κρασί γιατί έτσι παίρνει πιο ωραίο χρώμα και τα αρώματά του. Συνήθως τη φτιάχνω στη Σύρο με ντόπια σύκα. Φέτος μάλιστα που δεν σουρομάδησα καμιά γνωστή συκιά- ναι ξέρω πολλές στο νησί- αλλά ούτε που μου έδωσε κανένας σύκα, τα αγόρασα από το μανάβικο κι έκανα έτσι τη δουλειά μου.

Υλικά για 2 βάζα μεγάλα 

  • 1400γρ. σύκα καθαρισμένα (ζυγισμένα μετά το καθάρισμα)
  • 700γρ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί (μαυροδάφνη ή ξηρό)
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Βάζετε σε μια κατσαρόλα βαθιά και ευρύχωρη τα καθαρισμένα φρούτα μαζί με τη ζάχαρη, το κρασί και την κανέλα. Στην αρχή ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά και να πάρει βράση η μαρμελάδα.
  2. Ύστερα χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε τη μαρμελάδα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά γιατί πιτσιλάει πολύ, ανακατεύοντας συχνά με την ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας και μέχρι να δέσει. Προσοχή μην την παραβράσετε και σφίξει πολύ. Κάντε τον τεστ ρίχνοντας λίγη μαρμελάδα σε κρύο πιάτο. Περιμένετε να κρυώσει και ελέγχετε την υφή της. Υπολογίστε πως στο ψυγείο θα πήξει ακόμη περισσότερο.
  3. Λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και δίνετε στη μαρμελάδα μια τελευταία βράση πριν σβήσετε τη φωτιά.
  4. Αφήνετε τη μαρμελάδα να ηρεμήσει από τον κοχλασμό και ενώ ακόμη είναι καυτή τη μοιράζετε σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα που βιδώνετε με το καπάκι τους και αναποδογυρίζετε μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  5. Η μαρμελάδα σας διατηρείται έτσι εκτός ψυγείου για αρκετό καιρό. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε τα βάζα θα βάλετε τις μαρμελάδες ψυγείο.

 

σχολιάστε