|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Κανταϊφάκια με κορινθιακή σταφίδα, ανθότυρο και αμύγδαλο

kantaifaki me stafides anthotyro portokali edited

Τραγανά απέξω, αφράτα από μέσα, μοσχοβολάνε πορτοκάλι και κανέλα και συνδυάζουν στη γέμισή τους τη γλυκόξινη γεύση της κορινθιακής σταφίδας με το βελούδο του ανθότυρου και με τριμμένο αμύγδαλο. Είναι υπέροχα αυτά τα κανταϊφάκια. Και είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να μείνουν στη σύνεση του ενός...

Υλικά για 24 κομμάτια

  • 500γρ. κανταΐφι
  • 250γρ. βούτυρο λιωμένο

 Για τη γέμιση

  • 250γρ. ανθότυρο
  • 150γρ. αμύγδαλα κοπανισμένα
  • 1 φλιτζάνι σταφίδα κορινθιακή
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

 Για το σιρόπι

  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι σταφίδα κορινθιακή

 Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζετε τη γέμιση αναμειγνύοντας μέσα σε ένα μπολ το ανθότυρο με τη σταφίδα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα τριμμένα αμύγδαλα.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Αφρατεύετε το κανταΐφι τρίβοντάς το και ξαίνοντάς το. Αλείφετε με βούτυρο τις 24 υποδοχές από 2 ταψάκια για μάφινς με 12 υποδοχές το καθένα. Χωρίζετε το κανταΐφι στη μέση.
  3. Περιχύνετε το μισό με το μισό βούτυρο και το τρίβετε να πάει παντού, όσο γίνεται. Παίρνετε μικρές ποσότητες από αυτό (το μισό) και τη μοιράζετε στις 24 υποδοχές φροντίζοντας να καλύψετε τον πάτο και λίγο τα πλαϊνά τους, δημιουργώντας φωλιές.
  4. Μοιράζετε τη γέμιση στις 24 φωλιές και μετά επαναλαμβάνετε τη διαδικασία βουτυρώματος του υπόλοιπου κανταϊφιού με το υπόλοιπο βούτυρο. Μοιράζετε κι αυτό το βουτυρωμένο κανταΐφι πάνω από τη γέμιση και το πιέζετε ελαφρά.
  5. Ψήνετε τα κανταϊφάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  6. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βάζοντας σε κατσαρολάκι πάνω σε δυνατή φωτιά το νερό με το χυμό του πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και την κανέλα. Στην αρχή ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και όταν πάρει βράση το σιρόπι χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 10 λεπτά. Προσθέτετε τότε το χυμό λεμονιού και τις σταφίδες. Μετά από μια ακόμη βράση τραβάτε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
  7. Όταν βγάλετε τα κανταϊφάκια από το φούρνο περιμένετε να περάσουν 5 λεπτά και μετά τα σιροπιάζετε μοιράζοντας ομοιόμορφα το σιρόπι με ένα κουτάλι. Μοιράζετε δίκαια και τις σταφίδες. Αφήνετε να κρυώσουν και τα μεταφέρετε σε πιατέλα. Είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

 

σχολιάστε