|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Κρέμα Καραμελέ

creme caramele 6edited

Κλασσικό κι αγαπημένο γλυκό. Δεν ξέρω για εσάς, εμένα με γυρίζει στα παιδικά μου χρόνια γι' αυτό και χαίρομαι τόσο όταν αραιά και που το βρίσκω στον κατάλογο κάποιων εστιατορίων. Για να θυμηθούμε τη δροσιά και την ανάλαφρη γεύση του σας δίνω τη συνταγή της.

Υλικά για μια μέτρια φόρμα με τρύπα στη μέση

Για την καραμέλα

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/3 φλιτζανιού νερό
  • Χυμό από μισό λεμόνι

Για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 7 αβγά
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη

Εκτέλεση

  1. Πρώτα ετοιμάζετε την καραμέλα: Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό του λεμονιού σε κατσαρολάκι. Αρχικά ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη και μετά αφήνετε το σιρόπι να βράσει μέχρι να καραμελώσει και να πάρει χρώμα χρυσαφί. Τραβάτε τότε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε την καραμέλα σε φόρμα μεταλλική με τρύπα στη μέση, φροντίζοντας να πάει σε όλα τα πλαϊνά τοιχώματα πριν καταλήξει στον πάτο.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC και βάζετε σε καθαρή κατσαρόλα το γάλα να κάψει καλά, μαζί με τις βανίλιες και το ξύσμα του λεμονιού. Βάζετε και νερό να βράσει στο βραστήρα.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη και όταν αφρατέψουν καλά ρίχνετε το καυτό γάλα και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα με την καραμέλα και την τοποθετείτε μέσα σε ταψάκι. Προσθέτετε στο ταψί καυτό νερό να φτάσει τουλάχιστον τρία δάχτυλα από τον πάτο της φόρμας με την κρέμα και τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε μέχρι να κάνει κρούστα η κρέμα και να πήξει.
  5. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει πριν τη μεταφέρετε μαζί με τη φόρμα στο ψυγείο να παγώσει καλά.
  6. Ξεφορμάρετε το γλυκό σε πιατέλα τη στιγμή που θέλετε να το σερβίρετε.

Σημείωση 

Αν το προτιμάτε, μοιράστε την καραμέλα και στη συνέχεια το μείγμα της κρέμας σε 8-9 μεταλλικά ατομικά φορμάκια.

 

σχολιάστε