|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γιαουρτόπιτα Σιροπιασμένη Με Άρωμα Λεμονιού

ravanipagoto1edited

Είναι αφράτη και αρωματική,  πολύ οικονομική και ο καλύτερος τρόπος να τη σερβίρετε τώρα το καλοκαίρι είναι συνοδεία μιας μπάλας παγωτού βανίλιας ή άλλο της επιλογής σας, εγώ εδώ τη συνόδευσα με παγωτό φιστίκι. Την έχω σερβίρει όμως και με μια καλή κουταλιά γιαούρτι αρωματισμένο με λεμόνι. Μαρινάρω 2-3 κουταλιές ζάχαρη μέσα στο ξύσμα ενός λεμονιού και το χυμό από το μισό για 5 λεπτά και ύστερα το ανακατεύω με 200γρ. γιαούρτι. Είναι τέλειο! 

Υλικά για ένα ταψάκι διαστ.: 25 Χ 35εκ. 

Για το κέικ 

  • 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 ½ φλιτζ. ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αβγά ή 5 μέτρια (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 250 γρ. γιαούρτι πρόβειο
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη

Για το σιρόπι

  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 ½ φλιτζάνια τσαγιού νερό
  • ½ ξυλάκι κανέλας
  • 2 λεμόνια (ο χυμός)

Εκτέλεση 

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180°C στον αέρα και αλείφετε με λίγο βούτυρο το ταψάκι σας.
  2. Βάζετε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για 5-10 λεπτά, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Παράλληλα σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός τα ασπράδια σε πυκνή μαρέγκα.
  3. Προσθέτετε στο μίγμα των κρόκων το γιαούρτι , τη βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού και συνεχίζετε να χτυπάτε για λίγο ακόμα.
  4. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ. Αρχίζετε να προσθέτετε στο μείγμα κρόκων σταδιακά το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με τη μαρέγκα ανακατεύοντας με σπάτουλα, μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές αφράτο μείγμα.
  5. Αδειάζετε τη ζύμη στο ταψί, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 175°C και ψήνετε το γλυκό για μία ώρα περίπου περίπου.
  6. Όσο ψήνεται το γλυκό στο φούρνο ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να «δέσει» ελαφρά. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και συνεχίζετε το βράσιμο για 3 λεπτά ακόμη.
  7. Μόλις βγάλετε το γλυκό από τον φούρνο περιμένουμε 5 λεπτά και στη συνέχεια το χαράζετε σε κομμάτια και το περιχύνετε με το κρύο σχεδόν σιρόπι.
  8. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι πριν το σερβίρετε.

 ravanipagotoedited

σχολιάστε