|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γλυκό Κουταλιού Κεράσι

kerasi1edited
Αφού τα κατάφερα εγώ, μπορείτε κι εσείς. Απλώς δώστε λίγο χρόνο να αφαιρέσετε τα κουκούτσια από τα κεράσια με το ειδικό εργαλέιο. Δεν είναι ανάγκη να φτιάξετε ένα καφάσι φρούτα. 1.200γρ. είναι μια καλή αρχή. Από κει και πέρα είναι τόσο εύκολο να φτιάξετε το δικό σας γλυκό κουταλιού. Ξεχάστε βέβαια εκείνα τα γλυκά του εμπορίου με τα τεχνικά χρώματα που μοιάζουν σαν βαλσαμωμένα κόκκινα μπαλάκια. Στο δικό μας το γλυκό τα κεράσια κρατούν το φυσικό σκούρο χρώμα τους, γιατί σκούρα κεράσια χρησιμοποίησα για να το φτιάξω– θα το δοκιμάσω και με κόκκινα πετροκέρασα όταν βρω- και μοιάζει στην όψη με γλυκό βύσσινο. Δεν είναι όμως βύσσινο, είναι κεράσι και είναι τέλειο. Είναι εξίσου απολαυστικό αν το φάτε με το κουτάλι σαν γλυκό του κουταλιού ή μαζί με το παγωτό ή το γιαούρτι σας.

Υλικά για 2 κανονικά βάζα

  • 1 κιλό κεράσια (ζυγισμένα χωρίς το κουκούτσι)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • 3 καψουλάκια βανιλίνη
  • 1 λεμόνι (ο χυμός)

 Εκτέλεση

  1. Πλένετε και στραγγίζετε τα κεράσια. Αφαιρείτε τα κουκούτσια τους με το ειδικό εργαλείο και τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα. Ρίχνετε από πάνω τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε.
  2. Βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτετε το νερό και κουνάτε κατά διαστήματα την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν πάρει βράση το γλυκό, χαμηλώνετε τη φωτιά σε σημείο που ο βρασμός να μην είναι πολύ έντονος για να μην πιτσιλάει το γλυκό παντού. Ξαφρίζετε αν χρειαστεί με τρυπητή κουτάλα και βράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προσθέτετε και τις βανίλιες προς το τέλος. Θα τσεκάρετε το δέσιμο του σιροπιού ρίχνοντας μερικές σταγόνες σε ένα πιάτο. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και δοκιμάζετε το δέσιμο του σιροπιού.
  3. Σβήνετε τη φωτιά κι αφήνετε το γλυκό να ηρεμήσει για μισή ώρα. Ύστερα προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και δίνετε άλλες μια-δυο βράσεις στο γλυκό. Σβήνετε τη φωτιά.
  4. Με μια κουτάλα της σούπας και χρησιμοποιώντας το ειδικό φαρδύ χωνί για ευκολία ή με μια κουτάλα, μεταφέρετε το γλυκό όπως είναι καυτό από την κατσαρόλα σε βάζα πλυμένα και καλά στεγνωμένα.
  5. Βιδώνετε στα βάζα τα καπάκια τους και τα γυρίζετε ανάποδα. Αφήνετε να κρυώσουν εντελώς σε αυτή τη στάση και μόνο τότε τα γυρίζετε από την καλή και τα βάζετε στο ντουλάπι. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε τα βάζα, διατηρείτε το γλυκό στο ψυγείο.

 

σχολιάστε