|
1 ΣΧΟΛΙΟ

Γαλατόπιτα

galatopitaedited

Μια γλυκιά πίτα χωρίς φύλλο που παραδοσιακά φτιάχνεται με πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και είναι τόσο λεπτή όσο το πάχος ενός δαχτύλου. Την έχω αλλάξει λιγουλάκι για να εμπλουτίσω τη γεύση της κι αλήθεια δεν μου παραπονέθηκε κανένας, αντίθετα έγινε ανάρπαστη! Μια φίλη μου είπε πως είναι καλύτερη από της μαμάς της, αλλά δεν θα της το πει…

Υλικά για ένα ταψάκι μακρόστενο

  • 800ml γάλα κατσικίσιο ή αγελαδινό
  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό + λίγο ακόμη για το ταψί
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • ¼ φλιτζάνι σιμιγδάλι χονδρό
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμός
  • 2 βανίλιες

Για πασπάλισμα

  • Ζάχαρη κρυσταλλική
  • Κανέλα

 Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το γάλα και την κρέμα γάλακτος με λίγη από τη ζάχαρη και το βούτυρο. Τη βάζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά κι ανακατεύετε σε ένα φλιτζάνι τα δυο σιμιγδάλια
  2. Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα, ρίχνετε σαν βροχή το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Όταν αρχίσει να πήζει η κρέμα, αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά.
  3. Χτυπάτε τα αβγά μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού και τις βανίλιες. Τα ρίχνετε στην κρέμα, ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα και αδειάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί διαστάσεων: 25Χ35εκ.
  4. Ψήνετε την γαλατόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  5. Σερβίρετε τη γαλατόπιτα κρύα, πασπαλισμένη με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλα.

 

σχολιάστε