|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Καρυδόπιτες Aτομικές

karydopitaedited

Το απόλυτο γλυκό. Τόσο αφράτο, τόσο καρυδένιο, τόσο αρωματικό και υπέροχο. Μια μπάλα παγωτό βανίλια είναι η καλύτερη συντροφιά του στο πιάτο, ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

 Υλικά για 6 ρεμεκέν διαμ. 10εκ.

  • 6 αβγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 6 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 6 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • 6 κουτ. σούπας καρύδια κοπανισμένα
  • 6 κουτ. σούπας σιμιγδάλι χοντρό
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ
  • ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • Λίγο γαρίφαλο τριμμένο
  • Λίγο μπαχάρι τριμμένο

 Για το σιρόπι

  • 1 ½ φλιτζάνια νερό
  • 1 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

 Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη για κάμποση ώρα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να φουσκώσει πολύ. Προσθέτετε το κονιάκ χτυπώντας για λίγο ακόμα και σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.
  2. Στο μεταξύ έχετε αναμείξει μέσα σε ένα μπολ το σιμιγδάλι με τη φρυγανιά τα κοπανισμένα καρύδια, το μπέικιν πάουντερ, τα ξύσματα των εσπεριδοειδών και τα μπαχαρικά.
  3. Προσθέτετε σταδιακά το μείγμα του καρυδιού στο μείγμα των κρόκων ανακατεύοντας με σπάτουλα.
  4. Χτυπάτε σε ξεχωριστό μπολ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε σε 3 δόσεις ανακατεύοντας απαλά και κυκλικά με μια σπάτουλα για να μην πέσει ο αέρας.
  5. Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με φρυγανιά 6 ραμεκέν (πυρίμαχα μπολ) και μοιράζετε μέσα το μείγμα. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να ψηθούν καλά οι καρυδόπιτες.
  6. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα του λεμονιού για 8 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και βράζετε 1 λεπτό ακόμη. Στο τέλος τραβάτε το σιρόπι από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα και το κονιάκ.
  7. Περιχύνετε τις καρυδόπιτα με κρύο σιρόπι λίγα λεπτά αφού τις ξεφουρνίσετε, ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά κουταλιά. Αφήνετε να κρυώσουν και να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
  8. Σερβίρετε τις καρυδόπιτες ξεφορμάροντάς τις προσεκτικά και αναποδογυρίζοντάς τες σε πιάτα, συνοδεύοντας με 1 μπάλα παγωτό βανίλια την καθεμία.

 

σχολιάστε