|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Κέικ Καρότου

carotcake1editedΕίναι εντυπωσιακά όμορφο, υγιεινό, έχει τέλεια υφή, ακόμα καλύτερη γεύση και συνοδεύει τον πρώτο ή τον τελευταίο καφέ της ημέρας. Μαζί με ένα φρούτο είναι και μια καλή ιδέα για το δώσετε σαν κολατσιό στα παιδάκια σας στο σχολείο…

 Υλικά για μια μέτρια φόρμα

  • 250ml αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 4 αβγά
  • 320γρ. ζάχαρη καστανή
  • 400γρ. καρότα
  • 1 ζουμερό λεμόνι ξύσμα και χυμός
  • 400γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 70γρ. σταφίδα μαύρη κορινθιακή
  • 10 ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 50γρ. καρύδια τριμμένα

 Για το γλάσο και τη διακόσμηση 

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
  • Λίγο καρότο
  • Λίγο τριμμένο καρύδι

 Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 – 180οC και λαδώνετε τη φόρμα σας. Την πασπαλίζετε παντού με λίγο αλεύρι και πετάτε όσο δεν κολλήσει στο λάδι.
  2. Καθαρίζετε και τρίβετε στον τρίφτη τα καρότα ή τα βάζετε στο μούλτι και τα κόβετε πολύ ψιλά.
  3. Κοσκινίζετε σε ένα μπολ το αλεύρι και το ανακατεύετε με το αλάτι, την κανέλα και τη σόδα.
  4. Σε άλλο μπολ ανακατεύετε τις σταφίδες με τα καρύδια και τα ψιλοκομμένα βερίκοκα.
  5. Χτυπάτε σε μπολ με αβγοδάρτη το λάδι με τη ζάχαρη να αφρατέψουν λίγο και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Αφήνετε τον αβγοδάρτη και παίρνετε μια σπάτουλα στο χέρι. Ενσωματώνετε στο μείγμα πρώτα τα τριμμένα καρότα, μετά το μείγμα με το αλεύρι και μετά το μείγμα με τις σταφίδες. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά σε ενιαίο μείγμα το αδειάζετε στη φόρμα που έχετε ετοιμάσει και ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και να ψηθεί σε βάθος. Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό.
  6. Το ξεφουρνίζετε και μετά από 5 λεπτά το ξεφορμάρετε πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
  7. Ετοιμάζετε και το γλάσο: Βάζετε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και προσθέτετε όλο το ξύσμα και σταδιακά όσο χυμό λεμονιού χρειαστεί ώστε να γίνει πια πάστα που θα απλώνετε εύκολα πάνω στο κέικ και θα έχει τη δυνατότητα να ρέει λίγο, όχι να τρέχει πολύ.
  8. Περιχύνετε το κέικ σας με το γλάσο και διακοσμείτε με μερικές φλούδες από καρότο, ξύσμα από λεμόνι και τριμμένο καρύδι όσο ακόμα είναι υγρή για να κολλήσουν πάνω του.

 carotcake0edited

σχολιάστε