|
3 ΣΧΟΛΙΑ

Σοκολατόπιτα

sokolatopitaeditedΗ βάση αυτού του γλυκού φτιάχνεται με σχετικά λιγότερη ζάχαρη, λιγότερα αβγά και λιπαρά από ότι απαιτεί ένα μέσο κέικ που συνήθως χρειάζεται τις διπλάσιες δόσεις. Παρόλα αυτά η υφή του είναι εξαιρετικά αφράτη και νόστιμη και στο ψυγείο γίνεται ακόμα καλύτερη. Βέβαια, το πλούσιο στρώμα του γλάσου σοκολάτας από πάνω δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τη δίαιτά μας. Γι΄αυτό είναι τέλειο... 

Υλικά για ένα ταψάκι Δ: 25 Χ 35εκ.

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
  • ¾ φλιτζανιού κακάο
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 καψουλίτσες βανιλίνη
  • ½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
  • 1+1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • ½ φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 15 καραμέλες γάλακτος ψιλοκομμένες (προαιρετικά)

 Για την επικάλυψη

  • 250γρ. κρέμα γάλακτος
  • 250γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι

 Για το σερβίρισμα

  • Παγωτό βανίλια ή καραμέλα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το κακάο, τη σόδα, το αλάτι και τις βανίλιες.
  2. Βάζετε στο μίξερ το λάδι να χτυπηθεί με τη ζάχαρη. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτετε σταδιακά τα αβγά και μετά το γάλα. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάτε το μίξερ.
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού ρίχνοντάς το από σουρωτήρι, εναλλάξ με το ζεστό νερό κι ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να πάρετε ένα λείο μείγμα.
  4. Αδειάζετε το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι και αν τις χρησιμοποιήσετε, πασπαλίζετε από πάνω τις μισές ψιλοκομμένες καραμέλες βουτύρου. Αυτές θα βυθιστούν σχεδόν αμέσως στη ζύμη. Ψήνετε τη σοκολατόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου. Την ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσει.
  5. Για το γλάσο: Βάζετε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να πάρει βράση και τη ρίχνετε πάνω από την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Μετά από 2 λεπτά ανακατεύετε με σπάτουλα προσθέτοντας και το μέλι μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
  6. Αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν το ρίξετε πάνω από τη σοκολατόπιτα. Διακοσμείτε με μερικές ψιλοκομμένες καραμέλες βουτύρου και αφήνετε το γλάσο να σταθεροποιηθεί εντελώς πριν κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Αν θέλετε συνοδεύετε με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή καραμέλα.

 

σχολιάστε