|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Pavlova Με Σοκολάτα Και Κάστανο

pavlovasokolata3edited

Ως γνωστό, η πάβλοβα στην αυθεντική εκδοχή της είναι φτιαγμένη από βάση τραγανής μαρέγκας, αφράτη σαντιγί και φράουλες. Ίσως να είναι η καλύτερη, όμως κι αυτή η εκδοχή που δοκίμασα με τη σοκολάτα και το γλυκό κάστανο της Αρκαδιανής, είναι πραγματικά εξαιρετική!

Υλικά:

  • 5 ασπράδια μεγάλων αβγών (175γρ.)
  • 350γρ. ζάχαρη
  • Λίγη σκόνη μαστίχας στη μύτη του κουταλιού

Για την επικάλυψη:

  • 200ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 200γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι
  • 100ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) χτυπημένη σε σαντιγί
  • 10 κάστανα γλυκό του κουταλιού καλά στραγγισμένα ή μαρόν γλασέ, τα μισά ψιλοκομμένα, τα υπόλοιπα κομμένα στη μέση

 Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190oC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί. Απλώνετε πάνω του τη ζάχαρη και βάζετε το ταψί στο φούρνο να ζεσταθεί καλά η ζάχαρη για 8-10 λεπτά περίπου (προσοχή δεν πρέπει να καραμελώσει).
  2. Στο μεταξύ βάζετε τα ασπράδια να χτυπιούνται στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ. Όταν σφίξει η μαρέγκα, βγάζετε την καυτή ζάχαρη από το φούρνο και με το μίξερ σε λειτουργία τη ρίχνετε στη μαρέγκα διπλώνοντας το χαρτί. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει η μαρέγκα, να γίνει σφιχτή (σχεδόν συμπαγής) και γυαλιστερή.
  3. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και με μια σπάτουλα παίρνετε σιγά σιγά κουταλιές από τη μαρέγκα και τις απλώνετε πάνω στο στρωμένο με χαρτί ψησίματος ταψί, με σκοπό να δημιουργήσετε ένα στρώμα ίσο σε πάχος και σε σχήμα στρογγυλού δίσκου. Προς το τέλος προσπαθείτε να κάνετε περιμετρικά το δίσκο πιο ψηλό σε πάχος και να δημιουργήσετε μια εσοχή σαν βαθούλωμα.
  4. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 140οC και ψήνετε τη μαρέγκα για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα απαλό μπεζ χρώμα. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε τη μαρέγκα να κρυώσει μέσα στο φούρνο.
  5. Βάζετε σε κατσαρολάκι τα 200ml της κρέμας γάλακτος να πάρουν βράση και τη ρίχνετε πάνω από τη σοκολάτα. Μετά από λίγο ανακατεύετε να λιώσει η σοκολάτα και ενσωματώνετε και το ρούμι. Αφήνετε την γκανάς σοκολάτας να κρυώσει εντελώς πριν τη βάλετε στο ψυγείο να πήξει.
  6. Ετοιμάζετε και μια σαντιγί: χτυπώντας στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τα 100ml της κρέμας γάλακτος.
  7. Όταν θέλετε να σερβίρετε ανακατεύετε τα ψιλοκομμένα κάστανα στην γκανάς της σοκολάτας και την ρίχνετε στην υποδοχή της βάσης της μαρέγκας.
  8. Διακοσμείτε με μερικές ροζέτες από σαντιγί και πάνω τους τοποθετείτε τα υπόλοιπα κάστανα που έχετε κομμένα στη μέση.

 

σχολιάστε