|
1 ΣΧΟΛΙΟ

Cheese Cake Λεμονιού Ψημένο

cheesecakelemoniou3edited

Είναι κάτι μεταξύ του New York style cheesecake και της δικής μας μελόπιτας Σίφνου. Το λέω γιατί για να τη φτιάξω δεν χρησιμοποίησα κάποιο τυρί κρέμα από το σούπερ μάρκετ, αλλά μυζήθρα Κρητική που αγόρασα την ίδια μέρα από το Ζάππειο από την υπαίθρια αγορά που είχαν στήσει έξω οι Κρητικοί, σε έναν διάδρομο του πάρκου. Μέσα στο Ζάππειο την ίδια ώρα υπήρχε η έκθεση «Γεύσεις & Ζωή» που δυστυχώς φέτος δεν είχε μεγάλη επιτυχία όπως άλλες χρονιές.

 Υλικά για μια φόρμα Δ:26εκ.

Για τη βάση

  • 1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπέρ (225γρ.)
  • 80γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το μείγμα του τυριού

  • 900 γρ. ανθότυρο (ή μισό κρέμα - μισό ανθότυρο)
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
  • 1 έως 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά την προτιμάτε)
  • 4 αβγά
  • 2 λεμόνια ξύσμα και χυμό

Για την επικάλυψη 

  • 200γρ. κρέμα λεμονιού (lemon curd) βλέπε σχετικό άρθρο

 Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ο C στον αέρα.
  2. Βάζετε στο μούλτι τα μπισκότα σε δύο δόσεις και τα κάνετε σκόνη. Με ένα κουτάλι ανακατεύετε μέσα σε ένα μπολ τη σκόνη των μπισκότων με το μέλι, το λιωμένο βούτυρο, το ξύσμα και το τζίντζερ μέχρι να γίνουν ένα μίγμα σαν βρεγμένη άμμος.
  3. Παίρνετε ένα διπλό κομμάτι αλουμινόχαρτο, το βάζετε κάτω από ένα τσέρκι (ταψί χωρίς πάτο) το στερεώνετε τριγύρω του και το τοποθετείτε πάνω σε ένα ρηχό ταψί. Ρίχνετε μέσα το μείγμα των μπισκότων και το στρώνετε πιέζοντας με την ανάποδη ενός κουταλιού να γίνει στερεό. Το βάζετε στο ψυγείο.
  4. Βάζετε το ανθότυρο στον κάδο του μίξερ και το λιώνετε με πιρούνι. Προσθέτετε το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό των λεμονιών τη ζάχαρη και χτυπάτε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σταδιακά προσθέτετε τα αβγά έναν ένα κι όταν ενσωματωθούν εντελώς, αδειάζετε το μείγμα πάνω από τα στρωμένα μπισκότα και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50λεπτά περίπου μέχρι να σταθεροποιηθεί το κέικ και στο κέντρο του.
  5. Το ξεφουρνίζετε και αφού κρυώσει λίγο, το ξεκολλάτε από το στεφάνι με ένα μαχαιράκι, το μεταφέρετε σε πιατέλα και τραβάτε το αλουμινόχαρτο πρώτα και μετά το τσέρκι.
  6. Όταν κρυώσει εντελώς το κέικ, στρώνετε από πάνω την κρέμα λεμονιού και σερβίρετε.

 cheesecakelemoniou2edited

σχολιάστε