|
3 ΣΧΟΛΙΑ

Κέικ Καρύδας Με Σιρόπι Λεμονιού

 cakelemonikarydaedited

Αυτό το κέικ είναι απίστευτα αφράτο και ζουμερό με μια εξωτική χροιά. Ακόμα κι αυτοί που δεν αγαπάνε την καρύδα παρασύρονται από την έντονη λεμονάτη αίσθηση που αφήνει στο στόμα το σιρόπι λεμονιού. Να ξέρετε πως και με σιρόπι από λάιμ είναι εξίσου νόστιμο, μην σας πω ακόμη καλύτερο. Δοκιμάστε το κι έτσι ή χρησιμοποιήστε και λεμόνια και λάιμ για να φτιάξετε το σιρόπι σας. Εννοείται πως θα πάρετε και το ξύσμα τους.

Υλικά για μια μακρόστενη φόρμα Δ:25Χ10εκ.

  • 175γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κοφτά κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 50γρ. καρύδα τριμμένη + 1-2 κουτ. σούπας επιπλέον για τη διακόσμηση
  • 175γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 200γρ. ζάχαρη 
  • 4 αβγά μέτρια
  • Το ξύσμα από 3 λεμόνια ακέρωτα
  • 3 κουτ. σούπας γιαούρτι

Για το σιρόπι:

  • Το χυμό από τα 3 λεμόνια
  • 5 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 φλιτζανάκι του εσπρέσο νερό

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC στον αέρα. Βουτυρώνετε και στρώνετε τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας σας με βουτυρωμένη λαδόκολλα. Για να γίνει πιο… συνεργάσιμη η λαδόκολλα την τσαλακώνετε πρώτα και μετά τη στρώνετε στη φόρμα και τη βουτυρώνετε. Κοσκινίζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και μία πρέζα αλάτι σε ένα μπολ, προσθέτετε την αποξηραμένη καρύδα και ανακατεύετε.
  • Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μίγμα. Ενσωματώνετε ένα ένα τα αβγά σπρώχνοντας προς τα κάτω με πλαστική σπάτουλα τα υπολείμματα στα τοιχώματα του μπολ.
  • Ρίχνετε το ξύσμα των λεμονιών και το γιαούρτι και αφού ομογενοποιηθούν στη ζύμη, χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι και την καρύδα.
  • Αδειάζετε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνετε το κέικ στην κάτω σχάρα του φούρνου για 45-50 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά, να ψηθεί και, όταν βυθίσετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του, να βγαίνει καθαρή.
  • Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζετε το σιρόπι λεμονιού: βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και σιγοβράζετε για 5 λεπτά.
  • Μόλις ξεφουρνίσετε το κέικ, αφήνετε να κρυώσει για 2-3 λεπτά και μετά το τρυπάτε παντού με ξυλάκι για σουβλάκι. Με ένα κουτάλι το περιχύνετε παντού με το σιρόπι όπως είναι στη φόρμα. Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη καρύδα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν του αφαιρέσετε τη λαδόκολλα και το μεταφέρετε σε πιατέλα.

 cakeleminkaryda2edited

σχολιάστε