|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Aύρα Πανουσοπούλου Η Μαμά Πίσω Από Τα Γιαμ

avra-kidonia-kitaoedited

Η Αύρα είναι ένα πλάσμα παράξενο, γήινο και αέρινο μαζί, σοβαρό και γελαστό ταυτόχρονα, που με πείσμα, υπομονή κι αγάπη έχει κάνει επάγγελμα την μαγειρική σε …βάζο. Μαγειρεύει μαρμελάδες, γλυκά, μεζεδάκια και ύστερα τα κλείνει σε βαζάκια που πάνω στη συσκευασία τους θα βρεις εκτός από τα συστατικά και τις πρώτες ύλες τους, συνταγές και ιστορίες για μάγισσες και φεγγάρια.

Ίσως γιατί οι παιδικοί της ήρωες ήταν η Σουβλίτσα, ο Κλούβιος, ο Μπαρμπαμυτούσης και οι μπαλαρίνες που «χάζευε» στη σχολή μπαλέτου της μητέρας της κι όχι κάποιος σούπερ σταρ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με δυο γονείς που έκαναν την ίδια και τον αδερφό της να νιώθουν ανεξάρτητοι και δημιουργικοί. Τα παραμύθια που τους έλεγαν ήταν κι αυτά δικά τους, Ι.Χ. δημιουργήματα. Σήμερα, αναζητώντας πρότυπα και ηρωίδες, ανατρέχει στο παρελθόν και στις παλιές αγρότισσες. Θαυμάζει τη δύναμή τους, γιατί χωρίς τις ευκολίες που έχουμε εμείς σήμερα, εκείνες κατάφερναν να κάνουν όλες τις δουλειές με τα χέρια, κρατώντας παράλληλα μια θετική στάση προς τη ζωή, γεμάτη δημιουργία και σε άμεση επαφή με τη φύση που κατά τη γνώμη της, αυτό σημαίνει ποιότητα ζωής.

Ας πάρουμε όμως την ιστορία της Γιαμ από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν πριν από 12 χρόνια στο Φραντζή της Λαμίας κι ενώ είχε αφήσει πίσω της την Αθήνα. Τα πρώτα βαζάκια φτιάχτηκαν για την οικογένειά της και λίγους φίλους που δοκίμασαν, ενθουσιάστηκαν και την έσπρωξαν να τα πουλήσει. Λίγο αργότερα μετακόμισε τη ζωή, την οικογένεια –είναι μητέρα τριών θαυμάσιων αγοριών- και την δουλειά της στην Αγιά της Λάρισας όπου εδρεύει σήμερα η Γιαμ. Κι όταν λέμε Γιαμ, εννοούμε τέσσερα άτομα στην παραγωγή μαζί με την ίδια και άλλα τρία για τις υπόλοιπες δουλειές. Είναι όλες τους γυναίκες από το χωριό που μαγειρεύουν μέσα σε μια μεγάλη κουζίνα όπως ακριβώς θα έκαναν και για την προετοιμασία ενός πανηγυριού.

Τα προϊόντα Γιαμ βρίσκονται σήμερα στα καλύτερα ντελικατέσεν της Αθήνας, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Τι ξεχωριστό όμως έχουν; Όταν η Αύρα μαγειρεύει, είτε για το σπίτι είτε για τα «γιαμ» λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, γιατί αυτό είναι που θέλει να γεύονται και οι γιάμιδες (έτσι αποκαλεί η ίδια τους καταναλωτές των προϊόντων της): «Μια μαμά μέσα σε κάθε βαζάκι». Η πρώτη ύλη είναι η έμπνευση για κάθε μαγείρεμά της και όσο πιο πολύ ψάχνει τα υλικά της, τόσο περισσότερη η ευχαρίστηση, τόσο μεγαλύτερη η επιτυχία. Όταν η μαγειριά της αποτελείται από αλεύρι φρεσκοαλεσμένο του βιοκαλλιεργητή στα Φάρσαλα, βούτυρο γάλακτος από ζώα που βόσκουν στον Κίσαβο, αβγά από τις κότες της και γάλα από τα προβατάκια του Αλέξη στο Πολυδέντρι, μπορεί να είναι προκαταβολικά σίγουρη για το αποτέλεσμα. Τα best seller προϊόντα Γιαμ είναι τα γιαουρτοτυράκια, οι βολβοί, η ταραμοσαλάτα, το γλυκό βύσσινο, το πορτοκάλι, οι μελιτζανοσαλάτες και τα σουσαμοπιτάκια. Τα αγαπημένα της Αύρας -αν και δύσκολα μια μάνα ξεχωρίζει τα παιδιά της- είναι το μελιτζανάκι τουρσί, τα λαχανικά με γραβιέρα και η γλυκόξινη σάλτσα με κυδώνια. Για όλα αυτά τα καλούδια που φτιάχνει και θα φτιάξει στο μέλλον, για το λιθαράκι που βάζει κι αυτή με τον τρόπο της στην ελληνική μαγειρική διατηρώντας και εξελίσσοντάς τη, για τη μαμαδίσια φροντίδα που συσκευάζει μαζί με τις δημιουργίες της σε κάθε βαζάκι, την ξεχωρίζω και την έχω στην καρδιά μου.

 

σχολιάστε