|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Toύρτα cheesecake πορτοκάλι

cheesecake3edited

Η μαρμελάδα εσπεριδοειδών που έφτιαξα πολύ μου πέτυχε! Μου αρέσει τόσο πολύ το ζωηρό χρώμα της, η πολυπλοκότητα των αρωμάτων της, η ελαφριά πικράδα και το ανεπαίσθητο μούδιασμα που σου αφήνει στη γλώσσα. Για να αξιοποιήσω τα κρυφά και τα φανερά χαρίσματά της, έφτιαξα μαζί της ένα cheesecake που δεν είχα ξαναφτιάξει ποτέ. Για να το φτιάξετε κι εσείς καλό είναι να έχετε στη διάθεσή σας μια καλή μαρμελάδα. Δικής σας παραγωγής ή έστω του εμπορίου, αλλά καλής ποιότητας.

Υλικά για μια φόρμα Δ:23εκ.

Για τη βάση 

  • 100γρ. βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
  • 250γρ. μπισκότα Digestive
  • Ξύσμα από 1 λάιμ

Για την κρέμα 

  • 600γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia
  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • 4 ζελατίνες μικρές
  • 2 κουτ σούπας ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 4 κουτ. σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι ή εσπεριδοειδών καλής ποιότητας (κατά προτίμηση σπιτική)

Για την επικάλυψη

  • 100γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι ή εσπεριδοειδών
  • λίγο νερό
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ

cheesecakeeditedΕκτέλεση

  1. Μουλιάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό να φουσκώσουν. Παίρνετε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τον πάτο μιας ανοιγόμενης αντικολλητικής φόρμας για κέικ διαμέτρου 23εκ. και το στερεώνετε στη φόρμα μαγκώνοντάς το και κλείνοντας με τη σούστα της φόρμας.
  2. Χτυπάε τα μπισκότα στο multi να γίνουν σκόνη. Μέσα σε ένα μπολ τα ανακατεύετε με το λιωμένο βούτυρο και το ξύσμα του λάιμ να γίνουν ένα μίγμα σαν βρεγμένη άμμος με το οποίο καλύπτετε τον πάτο της φόρμας πιέζοντας με την ανάποδη ενός κουταλιού να γίνει συμπαγές.
  3. Ζεσταίνετε καλά τη μισή κρέμα γάλακτος και λίγο πριν πάρει βράση στύβετε τις ζελατίνες και τις ανακατεύετε στην κρέμα να λιώσουν. Ανακατεύετε μέσα και τη μαρμελάδα και αφήνετε να κρυώσει.
  4. Χτυπάτε στο μπλέντερ το τυρί κρέμα με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και το κρύο μείγμα της ζελατίνας μέχρι να γίνουν αφράτο μίγμα. Το αδειάζετε πάνω από τη μπισκοτένια βάση και αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον να σταθεροποιηθεί.
  5. Ανακατεύετε τη μαρμελάδα με λίγο νερό και το κονιάκ και τη βάζετε σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά να αραιώσει και να πάρει βράση. Διαλύετε το κορν φλάουρ σε μια κουταλιά νερό και το ανακατεύετε στο μείγμα της μαρμελάδας να πήξει ελαφρά. Αφήνετε να κρυώσει το μείγμα. Όταν σταθεροποιηθεί το cheesecake απλώνετε στην επιφάνειά του το μείγμα της μαρμελάδας και το αφήνετε στο ψυγείο.
  6. Όταν θέλετε να σερβίρετε, ξεφορμάρετε το cheese cake σε πιατέλα και σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια.

cheesecake portokali2edited

 

σχολιάστε