|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Μαρμελάδα Δαμάσκηνο

marmelada1edited

Σεπτέμβρη -Οκτώβρη είναι η εποχή που αγοράζω από τη λαϊκή φρέσκα δαμάσκηνα και φτιάχνω τη μαρμελάδα μου. Είναι από τις αγαπημένες μου. Μια φορά ανακάτεψα βανίλιες με δαμάσκηνα κι έφτιαξα μια εξίσου ωραία μαρμελάδα. Προτιμώ να ανακατεύω κίτρινα και μαύρα δαμάσκηνα για να έχει πιο ζωηρό κόκκινο χρώμα η μαρμελάδα μου και να μην γίνεται πολύ σκούρα.

Υλικά:

  • ½ κιλό μαύρα δαμάσκηνα
  • ½ κιλά κίτρινα δαμάσκηνα
  • 700γρ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • ½ λεμόνι (ο χυμός)

marmelada damaskino2edited

Εκτέλεση:

  1. Πλένετε πολύ καλά τα δαμάσκηνα, τα ανοίγετε στη μέση και απομακρύνετε τα κουκούτσια τους. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια, τα ρίχνετε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με τη ζάχαρη και προσθέτετε το νερό.
  2. Τα βάζετε σε δυνατή φωτιά να πάρουν μια δυο δυνατές βράσεις, αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλααπό την επιφάνεια τον αφρό που τυχόν σχηματιστεί  και χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο, έτσι ώστε να υπάρχει ένας ήρεμος βρασμός και ανακατεύετε συχνά για να μην πιάσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας.
  3. Όταν μείνει με λίγα υγρά και δέσει η μαρμελάδα, προσθέτετε τις βανίλιες και το χυμό του λεμονιού και δίνετε μια τελευταία βράση. Για να βεβαιωθείτε πως έχει δέσει σωστά, βγάλτε 1 κουταλίτσα μαρμελάδα σε ένα πιατάκι. Αφού κρυώσει χαράξτε με το δάχτυλο ένα διάδρομο στη μέση. Αν σταθεί και δεν τρέξει η μαρμελάδα, είναι έτοιμη.
  4. Στην περίπτωση που δεν θέλετε να έχει μεγάλα κομμάτια η μαρμελάδα σας την πολτοποιείτε ελαφρώς με ραβδομπλέντερ όπως είναι μέσα στην κατσαρόλα για να αποκτήσει ομοιόμορφη υφή. Εγώ προτιμώ να ανακαλύπτω μέσα της κομμάτια φρούτου. Μου κάνει πιο φυσική.
  5. Μοιράζετε τη μαρμελάδα σας όπως είναι καυτή σε καθαρά και στεγνά βάζα που έχετε προηγουμένως ζεστάνει στα μικροκύματα για ένα λεπτό. Κλείνετε με τα καπάκια τα βάζα και τα αναποδογυρίζετε. Αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει σε αυτή τη στάση. Αυτό τη βοηθά να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό.

marmelada damasknino3edited

σχολιάστε