|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Μανταρινόπιτα

madarinopita1edited

Τη φτιάχνω και μόνο με πορτοκάλια, αλλά νομίζω τα μανταρίνια της δίνουν άλλη διάσταση. Α, και ο αστεροειδής γλυκάνισος στο σιρόπι. Γιατί κατά βάση είναι ένα σιροπιαστό γλυκό ταψιού. Αν τη σερβίρετε σαν επιδόρπιο, συνοδέψτε τη με μια μπάλα παγωτό βανίλια. Τη δροσίζει και την ολοκληρώνει.

Υλικά για ένα ταψάκι : 25 Χ 35εκ.

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (12 φύλλα)
  • ½ φλιτζάνι μαργαρίνη λιωμένη ή σπορέλαιο (για το άλειμμα των φύλλων)
  • 4 αβγά
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 2 γιαούρτια στραγγιστά
  • 1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
  • 2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα μανταρινιού + πορτοκαλιού

Για το σιρόπι

  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χυμός μανταρινιών και πορτοκαλιών
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 1 μανταρινόφλουδα

Εκτέλεση

  1. Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Αλείφετε με μαργαρίνη ή σπορέλαιο ένα ένα τα 6 πρώτα φύλλα κρούστας και αφού τα σουρώσετε κατά μήκος, στρώνετε με αυτά τον πάτο ενός βουτυρωμένου ταψιού διαστ. 25Χ35εκ. περίπου. Κόβετε κατά πλάτος τα υπόλοιπα φύλλα σε 4 λωρίδες και τις στοιβάζετε τη μια πάνω στην άλλη. Τις κάνετε ρολό ξανά κατά πλάτος. Με ένα ψαλίδι τις κόβετε σε ροδέλες να γίνουν τα φύλλα σαν κρόσσια και τα βάζετε σε ένα ξεχωριστό ταψάκι. Τα αραιώνετε με το χέρι μέσα στο ταψί και ψήνετε και τα δυο ταψάκια για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα.
  3. Στο μεταξύ αναμιγνύετε μέσα σε ένα μπολ το γιαούρτι με τα αβγά, το ζαχαρούχο γάλα, το αραβοσιτέλαιο και τα ξύσματα. Τέλος ανακατεύετε και τα προψημένα κρόσσια του φύλλου.
  4. Βγάζετε και το ταψί από το φούρνο με τα υπόλοιπα φύλλα  και μοιράζετε ομοιόμορφα από πάνω το μείγμα των αβγών. Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για μισή ώρα ακόμη, μέχρι να ροδοκοκκινίσει πολύ καλά το γλυκό.
  5. Το ξεφουρνίζετε όταν βυθίσετε στο κέντρο του ένα μαχαίρι και το βγάλετε μετά στεγνό. Μετά από λίγο το χαράζετε σε κομμάτια και το σιροπιάζετε ρίχνοντας το κρύο σιρόπι λίγο λίγο με μια κουτάλα της σούπας. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και το σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια.

madarinopita3edited

σχολιάστε